Brämhults Cykloider - Cykelklubben för Dig och Mig!

 
- Hem -          - Tillbaka -

Runda: Spinning på Exerceo 2007-12-17 på klubbtiden, måndagar kl 18:30-19:30 (onsdagar 18:30-19:30).

Vägbeskrivning: I princip rakt fram hela vägen. Inga luriga kurvor!

Väder: Tropisk hetta och mycket fuktigt!

Längd: Måndagspassen bjuder på en kvart extra så vi kör från 30 min upp till 1 timme och 15 min!


Kvällens gäst: Jenny Hellström, reporter på Borås Nu med en upplaga på 52.000 exemplar. Reportaget återges här med tillstånd från Borås Nu. Även om layouten skiljer från tidningen så är texten densamma, fast vi har ett par extra bilder som vi fått tillstånd av Jenny att använda (ej feta bildtexter är skrivna av Cykloiderna). Tack Jenny!En cykelklubb för alla

"Vinterträning på spinningcykel är intensivare, när vi kör ute är vi ju ute i flera timmar", säger Johannes Adolfsson - trea från vänster. Etta Peter Norén, tvåa Dan Stawåsen, fyra Pauli Annenkov.


BRÄMHULT |  Mer eller mindre motionärer satte motionen i fokus och bildade Brämhults Cykloider.

   Det är måndag kväll. För Brämhults Cykloider betyder det veckans första träning av minst två.
   Brämhults Cykloider, som beskriver sig som cykelklubben för alla sorters cyklister på alla sorters cyklar, har funnits i ett och ett halvt år. Flera av medlemmarna kände dock varandra eller till varandra innan det. I dag har föreningen 25 aktiva, den yngste 27, den äldste 62.
   Flertalet har lång träningsbakgrund, som Per Turesson som har kört fyra Vasalopp.
– Jag började cykla 1995, det var några grannar som tog med mig. Jag köpte en extra cykel men det var först 1999 som jag köpte en riktig racer, säger Per Turesson som i sin tur agerade övertalande granne gentemot Johannes Adolfsson.
– Jag var ett riktigt soffvrak. 2001 bestämde jag mig för att göra något. Det var efter att inte ha orkat gå upp och hämta kaffe sedan jag satt mig i soffan för att titta på film, säger Johannes Adolfsson som passade på att sikta högt direkt - Vätternrundan - 30 mil - nio veckor senare.
– Väger man en massa kilo för mycket är det inte så bra att sticka ut i skogen och springa, cykling är väldigt skonsamt för kroppen, säger Johannes Adolfsson som har sju Vätternrundor på sin idrottsliga meritlista.
   Och tio kilo lättare.


Var är brudarna?

   Att starta en förening där motionen är i fokus i en tävlingssport som cykling är lite ovanligt.
– När jag började kollade jag runt lite men föreningarna hade inget för ”bara” motionärer, säger Johannes Adolfsson
– Alla kan cykla, så alla kan vara med. Det är lite annat med skidor och löpning, det är ju tuffare på så sätt, säger Per Turesson.
   Numera är de inte bara folk från olika kvarter i Brämhult som ingår i Cykloiderna , medlemmarna kommer från hela stan med omnejd.
   Fördelen med föreningen är att de kan stötta varandra. Många som kör kanske Vätternrundan ligger ute på vägarna själva för att träna.
   Intresset för cykling i allmänhet i Borås är på uppåtgående. Kanske mycket tack vare de elitsatsningar som gjorts på senare år.Linda Engerstad, Spinninginstruktör på Exerceo, blev efter artikeln publiserades Cykloidernas första kvinnliga medlem!


Brämhults Cykloider vill gärna ha fler medlemmar, gärna tjejer. Än så länge finns det inte en enda tjej i föreningen.

   Varför?
– De är nog lite rädda att det ska gå för fort, att de ska bli frånåkta, säger Linda instruktör på gymmet Exerceo.
   Någon risk att bli frånåkt är det dock inte under de närmaste 75 minutrarna. Då är det nämligen intensiva men stillastående spinningcyklar som gäller, det vill säga cykloidernas vinterträning.Per Thureson och Johannes Adolfsson, var med och startade Cykloiderna 2006!
Reportage och foto: JENNY HELLSTRÖM

E-post: jenny.hellstrom@boras.nu
Brämhults-Cykloider.Se © 2006 • Privacy Policy • Cookies & PUL • info@bramhults-cykloider.se